Algemene informatie over Botox

Wat is botox? Is het veilig? Wat doet het voor u? Wat is het resultaat, hoe gaat zo'n behandeling en wat kunt u verwachten?
Op deze pagina beantwoorden we al deze vragen voor u…

Wat is Botox?


Een rimpel ontstaat door het samentrekken van spiertjes onder de huid. Bij het ouder worden van de huid wordt deze dunner en minder elastisch, en hierdoor kunnen er sneller rimpels ontstaan bij het samentrekken van spiertjes onder de huid.
Rimpels, fronslijnen, kraaienpoten of rimpeltjes rondom de mond worden veroorzaakt door de dagelijkse aanspanning van onze gezichtsspieren, elke keer dat we lachen of fronsen. Indien er storende rimpels ontstaan, kunnen deze behandeld worden met Botox.

Botox (Botuline toxine A) is een natuurlijk eiwit dat gemaakt wordt door een bacterie (clostridium botulinum). Botox verslapt de spieren door de zenuwimpulsen naar deze spieren te blokkeren. Dit heeft als consequentie verlies aan spieractiviteit en daarmee gepaard gaande volumeverlies van de spier (atrofie).
Met een paar kleine injecties ontspannen de spieren die de bovenliggende huid doen samentrekken. Vanaf het moment dat de spieren in ruststand zijn, kan de huid zich weer herstellen van de rimpel. De huid wordt zachter en het gezicht ziet er minder gespannen of vermoeid uit. Het duurt ongeveer een week voordat het resultaat van de Botox behandeling zichtbaar is en dit blijft tot ongeveer 6 maanden aan. Na de behandeling kunt gewoon weer uw dagelijkse activiteiten oppakken. Wel kan het op de plaats van injectie korte tijd wat rood of blauw worden, of wat zwelling geven. Dit kan doorgaans met make up gemaskeerd worden.

Voor wie is Botox?


Binnen onze kliniek wordt de Botox zowel medisch als cosmetisch gebruikt. Denk bij cosmetische toediening aan het verminderen van rimpels, maar ook voor bijvoorbeeld de zogenaamde ‘gummy smile’ een lach waarbij veel tandvlees zichtbaar is. Dit komt doordat de bovenlip bij het lachen te ver opgetrokken wordt. Dit kan als erg storend ervaren worden voor degene met een ‘gummy smile’. Voorheen zou ingrijpende chirurgie een oplossing zijn. Nu kan met een paar simpele injecties eenzelfde bevredigend resultaat bereikt worden. Ook zogenaamde ‘bunny lines’ de rimpeltjes naast de neus, en afhangende mondhoeken kunnen met Botox behandeld worden. Wij hebben alle behandelingen beschreven op deze site. Voor gebruik van Botox voor medische doeleinden binnen onze kliniek kunt u denken aan vergrote kauwspieren door knarsetanden, chronische migraine en spierspanninghoofdpijn. Ook deze behandelingen staan beschreven op deze site.

Hoe gaat een Botox behandeling?

Wanneer u bij ons komt voor een behandeling dan zult u als eerste een consult krijgen waarin uw wensen en onze mogelijkheden op elkaar afgestemd worden. De daadwerkelijke behandeling kan direct aansluitend plaats vinden.

Cosmetisch


U zult plaatsnemen in de behandelstoel en uw gezicht zal op en rondom de injectieplaats gereinigd worden . Er zal u gevraagd worden de spieren die de rimpels veroorzaken aan te spannen zodat een duidelijke inschatting gedaan kan worden waar de beste plaats voor injectie is. Vervolgens zal de spier geïnjecteerd worden met een vooraf bepaalde hoeveelheid Botox. Dit zal gebeuren voor elke spier die behandeld dient te worden. De injecties kunnen wat gevoelig zijn en wellicht wat pijnlijk. Door een zorgvuldige injectietechniek met extra kleine naalden wordt de behandeling zo comfortabel mogelijk gemaakt.

Medisch


Als u komt met een medische klacht dan zullen we een uitvoerig consult met u houden waarin wij de klacht duidelijk naar voren halen en de onderliggende oorzaak proberen te achterhalen. Wij zullen u aansluitend vertellen of wij denken dat Botox voor u wellicht een oplossing is.
Als overmatige spierspanning uw klachten bepaald, zullen wij de zogenaamde ‘trigger points’ identificeren en behandelen. Deze ‘trigger points’ zijn locaties in de spieren die pijnlijk zijn wanneer daar op gedrukt wordt. In deze ‘trigger points’ zal de Botox geïnjecteerd worden. De behandeling zal vrijwel pijnloos zijn. Binnen enkele weken zullen uw klachten merkbaar afnemen.

Zijn er risico’s?


Aan een behandeling met Botox kleven vrijwel geen risico’s. Allergische reacties zijn zeer zeldzaam en ook de handeling van injecteren door gekwalificeerde artsen is vrijwel zonder risico’s. Er kan wat zwelling of er kunnen wat blauwe plekken op de plaats van injectie ontstaan. Deze verdwijnen vanzelf en zijn eenvoudig te maskeren.

Wat kost het?


U betaalt per behandelde regio. De prijzen zijn vanaf 175 euro voor 1 regio. Voor een compleet overzicht van de prijzen en uitleg regio’s kunt u het prijzenoverzicht raadplegen.

Na de behandeling


In principe kunt u na uw behandeling meteen uw dagelijkse bezigheden hervatten. Wel dient u met enkele zaken rekening te houden:
– Het behandelde gebied niet masseren;
– Voorkom teveel warmte aan het behandelde gebied zoals sauna, zonnebank, zon en intensief sporten totdat de eerste roodheid en zwelling zijn verdwenen. Douchen kan gewoon;
– U kunt het behandelde gebied koelen maar doe dit indirect, bijvoorbeeld ijs in een washandje;

De wetenschappelijke achtergrond van Botox


Botuline toxine is neurotoxine dat door de bacterie Clostridium botulinum wordt geproduceerd. Het werd voor het eerst bekend van de ziekte Botulisme, een voedselvergiftiging die optreedt na het eten van besmet voedsel. Hoewel het meest bekend van de cosmetische geneeskunde, is botuline toxine van origine een middel wat voor medische doeleinden wordt gebruikt om spierspasmen te verminderen. Per ongeluk werd in 1987 ontdekt dat rimpels zichtbaar afnamen na toedienen van Botox in de onderliggende spiertjes.Er zijn verschillende soorten (A-G). In de cosmetische geneeskunde wordt voornamelijk A gebruikt en soms B. Botuline toxine A grijpt aan op de grensovergang tussen zenuw en spier (de neuromusculaire junctie). In de zenuwuiteinden bindt het aan een neurotransmitter (signaalstof) genaamd acetylcholine. Deze signaalstof zorgt voor de transmissie van signalen tussen zenuw en spier. Door deze signaaloverdracht te blokkeren kan de spier niet meer contraheren (samentrekken). Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt in de medische wereld, bijvoorbeeld bij spierspasmen. Bij toeval is ontdekt dat ook de fronsrimpel verbeterde bij patiënten met blefarospasme en daarom wordt het tegenwoordig ook voor cosmetische doeleinden gebruikt. In 1946 is het Botuline toxine A voor het eerst geïsoleerd. In 1989 werd Botuline A door de FDA goedgekeurd voor toepassing bij spierspasmen. In 2002 is gebruik van botuline toxine A voor cosmetische doeleinden toegestaan.

Vraagt u maar!


Wij vinden transparantie en duidelijkheid enorm belangrijk en u kunt ons altijd bellen of mailen met uw vraag. En tevens kunt u natuurlijk altijd een vrijblijvend consult aanvragen.

U kunt dit fomulier invullen, u kunt ons bellen of u kunt één van de partners benaderen waarmee wij samenwerken (zie hiernaast). Wij horen graag van u en helpen u zo snel mogelijk verder.

Praktijklocaties


JC Esthetiek is te vinden op de volgende locatie: Boermarkeweg 60, Straat 2A, 7824AA, Emmen. Verder worden behandelingen gegeven op de volgende locaties:

Emmen:
Schoonheidssalon Daanzinnig
Oringerbrink 13, 7812 JR Emmen
0591-61 57 40 / 06-54 38 61 20

Emmen:
HuidZorg Drenthe
Boermarkeweg 50-G, 7824 AA
0591-70 80 01

Hollandscheveld:
Schoonheidssalon La Belle Femme
Sellerstraat 14, 7913 AE
0528-34 47 74

Stadskanaal:
Schoonheidssalon Hair & More
Hoofdstraat 8, 9501 CL
0599-65 00 18

Vraagt u maar!


Wij vinden transparantie en duidelijkheid enorm belangrijk en u kunt ons altijd bellen of mailen met uw vraag. En tevens kunt u natuurlijk altijd een vrijblijvend consult aanvragen.

U kunt dit fomulier invullen, u kunt ons bellen of u kunt één van de partners benaderen waarmee wij samenwerken (zie hiernaast). Wij horen graag van u en helpen u zo snel mogelijk verder.

Praktijklocaties


JC Esthetiek is te vinden op de volgende locatie: Scheperziekenhuis Emmen: Boermarkeweg 60, Straat 2A, 7824AA, Emmen.
Verder worden behandelingen gegeven op de volgende locaties:

Emmen:
Schoonheidssalon Daanzinnig
Oringerbrink 13, 7812 JR Emmen
0591-61 57 40 / 06-54 38 61 20

Emmen:
HuidZorg Drenthe
Boermarkeweg 50-G, 7824 AA
0591-70 80 01

Hollandscheveld:
Schoonheidssalon La Belle Femme
Sellerstraat 14, 7913 AE
0528-34 47 74

Stadskanaal:
Schoonheidssalon Hair & More
Hoofdstraat 8, 9501 CL
0599-65 00 18