Overmatig transpireren (Hyperhidrose)

Op deze pagina krijgt u antwoord op de volgende vragen: Wat is overmatig transpireren (Hyperhidrose) en hoe komt dit? Wat is er aan te doen? Hoe gaat een behandeling in zijn werk? Is de behandeling pijnlijk? Wat is het resultaat en hoe lang houdt het aan? Wat zijn de risico’s? Wat zijn de kosten? en Waar moet ik rekening mee houden na een behandeling?

Wat is overmatig transpireren (Hyperhidrose)?


Overmatig transpireren komt vaak voor. Veel mensen ervaren dit als hinderlijk om redenen als geur en natte plekken. De meest voorkomende locatie zijn de oksels maar overmatig transpireren komt ook voor bij het voorhoofd, de handen en de voeten. Soms is het nodig vaker op een dag de kleren of sokken te wisselen. Misschien neemt u extra kleren mee als u wat langer van huis bent of u gebruikt veel en zware antitransparante middelen als deodorant of geurvreters. Op deze manier kan overmatig transpireren een negatieve invloed op uw kwaliteit van leven hebben. Een Botox behandeling kan u dan helpen. Ook bij sporters die hinder hebben van zweet dat in hun ogen komt, hebben baat bij een behandeling met Botox.

Wat is er aan te doen?


Zweet wordt door zweetklieren afgescheiden. Deze zitten over het hele lichaam. Om het zweet uit de klieren af te scheiden zijn er spieren nodig die samentrekken en zo het zweet uit de klieren ‘drijft’. Door de spieren te behandelen met Botox zal de (overmatige) zweetproductie en de daarmee gepaarde ongemakken afnemen. Deze behandeling dient eens per 12 weken herhaald te worden voor een blijvend effect. In sommige gevallen vergoedt uw verzekering de kosten voor deze behandeling. Informeer bij uw verzekering of u voor een vergoeding in aanmerking komt mocht u deze behandeling overwegen.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?


Na het eerste gesprek en onderzoek wordt de strategie voor de behandeling gemaakt. Vervolgens neemt u plaats in de behandelstoel en wordt het te behandelen gebied ontsmet. en van eventuele make up ontdaan. Vervolgens worden er meerdere injecties gegeven op de plaats waar de hinder het grootst is.

Is de behandeling pijnlijk?


Een behandeling met Botox is over het algemeen vrijwel pijnloos. Echter, de oksels en voetzolen zijn gevoelige regio’s en u zult waarschijnlijk wel enig ongemak ervaren. Deze ongemakken zullen echter niet ondragelijk zijn. Er wordt geïnjecteerd met een fijne naald dus het ongemak zal minimaal zijn wordt tot een minimum beperkt. Wanneer u dit wenst kunt u met een crème verdoofd worden. Soms kan het inspuiten van de Botox een branderige sensatie geven wat als onplezierig omschreven kan worden maar niet ondragelijk.

Wat is het resultaat en hoe lang blijft het?


Het resultaat is dat op de geïnjecteerde plaatsen de zweetproductie afneemt. Uw hinder van deze productie zal als gevolg minder worden. De behandeling dient eens per 12 weken herhaald te worden voor een blijvend , optimaal resultaat. U kunt zich ook op geleide van de klachten laten behandelen.

Zijn er risico’s?


Aan een behandeling met Botox kleven vrijwel geen risico’s. Allergische reacties zijn zeer zeldzaam en ook de handeling van injecteren door gekwalificeerde artsen is vrijwel zonder risico’s. Er kan wat zwelling of er kunnen wat blauwe plekken op de plaats van injectie ontstaan. Deze verdwijnen vanzelf en zijn eenvoudig te maskeren.

Wat kost het?


De kosten voor een behandeling tegen overmatig transpireren kan verschillen. In overleg met uw arts wordt de prijs bepaald. Vanaf 325 euro.

Na de behandeling


In principe kunt u na uw behandeling meteen uw dagelijkse bezigheden hervatten. Wel dient u met enkele zaken rekening te houden:
– Het behandelde gebied niet masseren;
– Voorkom teveel warmte aan het behandelde gebied zoals sauna, zonnebank, zon en intensief sporten totdat de eerste roodheid en zwelling zijn verdwenen. Douchen kan gewoon;
– U kunt het behandelde gebied koelen maar doe dit indirect, bijvoorbeeld ijs in een washandje.

De wetenschappelijke achtergrond van overmatig transpireren (Hyperhidrose)


Zweet is nodig voor het reguleren van de lichaamstemperatuur. U merkt dat de zweetproductie verhoogd wordt op het moment dat u een inspanning levert bijvoorbeeld bij het sporten. De temperatuur in het lichaam stijgt en die extra warmte dient afgevoerd te worden omdat verschillende processen in het lichaam werken met een optimum temperatuur. Wordt de temperatuur te hoog dan zullen deze processen minder goed verlopen. Het lichaam reguleert dus deze temperatuur door middel van een inwendige thermostaat (hypothalamus). Wanneer deze thermostaat merkt dat de temperatuur te hoog wordt zal deze mechanismen in werking zetten om de tempratuur af te voeren. De bloedvaten in de huid gaan verwijden. Dit is te zien als de rode kleur in uw gezicht bij inspanning. Bloed vervoert warmte en wanneer dit bloed langs de oppervlakte van de huid stroomt, zal er een warmtewisseling tussen de buitenlucht en het bloed plaatsvinden om een evenwicht te bereiken.

U koelt hierdoor af omdat de buitentemperatuur doorgaans lager is dan uw lichaamstemperatuur. Verder gaan de zweetklieren zweet afscheiden. Dat zweet gaat in vloeibare vorm op uw huid zitten en gaat over naar een gasvorm. Deze verdamping kost energie en hierdoor koelt hierdoor af. Zweten is dus een reactie die nodig is om af te koelen. Soms, om nog onbekende reden, geeft het lichaam teveel signaal om zweet te produceren (hyperhidrose). Dit kan hinderlijk zijn maar is te behandelen met Botox. Te behandelen gebieden zijn de handen, voeten, voorhoofd en oksels. Door op de aangegeven plaatsen in de afbeeldingen te injecteren leg wordt een deel van de zweetklieren stop gezet waardoor er minder transpiratie plaats vindt en de klachten van overmatig transpireren sterk afnemen. U ziet dat er veel injecties geplaatst worden. Dit om een zo groot mogelijk vlak te behandelen en zoveel mogelijk zweetklieren uit te schakelen. Deze behandeling dient eens per 12 weken herhaald te worden of wanneer de klachten toenemen.

  • Kontis T, Lacombe V. Cosmetic injectable techniques: A text and video guide to neurotoxins and fillers. New York: Thieme; 2013. P84-88

Vraagt u maar!


Wij vinden transparantie en duidelijkheid enorm belangrijk en u kunt ons altijd bellen of mailen met uw vraag. En tevens kunt u natuurlijk altijd een vrijblijvend consult aanvragen.

U kunt dit fomulier invullen, u kunt ons bellen of u kunt één van de partners benaderen waarmee wij samenwerken (zie hiernaast). Wij horen graag van u en helpen u zo snel mogelijk verder.

Praktijklocaties


JC Esthetiek is te vinden op de volgende locatie: Boermarkeweg 60, Straat 2A, 7824AA, Emmen. Verder worden behandelingen gegeven op de volgende locaties:

Emmen:
Schoonheidssalon Daanzinnig
Oringerbrink 13, 7812 JR Emmen
0591-61 57 40 / 06-54 38 61 20

Emmen:
HuidZorg Drenthe
Boermarkeweg 50-G, 7824 AA
0591-70 80 01

Hollandscheveld:
Schoonheidssalon La Belle Femme
Sellerstraat 14, 7913 AE
0528-34 47 74

Stadskanaal:
Schoonheidssalon Hair & More
Hoofdstraat 8, 9501 CL
0599-65 00 18

Vraagt u maar!


Wij vinden transparantie en duidelijkheid enorm belangrijk en u kunt ons altijd bellen of mailen met uw vraag. En tevens kunt u natuurlijk altijd een vrijblijvend consult aanvragen.

U kunt dit fomulier invullen, u kunt ons bellen of u kunt één van de partners benaderen waarmee wij samenwerken (zie hiernaast). Wij horen graag van u en helpen u zo snel mogelijk verder.

Praktijklocaties


JC Esthetiek is te vinden op de volgende locatie: Scheperziekenhuis Emmen: Boermarkeweg 60, Straat 2A, 7824AA, Emmen.
Verder worden behandelingen gegeven op de volgende locaties:

Emmen:
Schoonheidssalon Daanzinnig
Oringerbrink 13, 7812 JR Emmen
0591-61 57 40 / 06-54 38 61 20

Emmen:
HuidZorg Drenthe
Boermarkeweg 50-G, 7824 AA
0591-70 80 01

Hollandscheveld:
Schoonheidssalon La Belle Femme
Sellerstraat 14, 7913 AE
0528-34 47 74

Stadskanaal:
Schoonheidssalon Hair & More
Hoofdstraat 8, 9501 CL
0599-65 00 18