Tandenknarsen (Bruxisme)

Op deze pagina krijgt u antwoord op de volgende vragen: Wat is tandenknarsen en hoe komt dit? Wat is er aan te doen? Hoe gaat een behandeling in zijn werk? Is de behandeling pijnlijk? Wat is het resultaat en hoe lang houdt het aan? Wat zijn de risico’s? Wat zijn de kosten? en Waar moet ik rekening mee houden na een behandeling?

Wat is tandenknarsen en hoe komt dit?


Tandenknarsen (bruxisme) is het stevig op elkaar klemmen en het knarsen van de tanden. Tandenknarsen gebeurt vaak ’s nachts maar kan ook bij een activiteit als tv kijken of autorijden voorkomen. Vaak is er al een verhoogde basale spanning in de spieren. De spieren verantwoordelijk voor het tandenknarsen zijn de kauwspieren. Door over -activiteit van deze spieren, gaan mensen tandenknarsen. Dit betekent dat de tanden over elkaar heen schuiven met als gevolg dat tanden gaan slijten, vooral het glazuur. Het kan er zelfs voor zorgen dat kiezen breken of barsten. Daarnaast Ook kunnen de kauwspieren vermoeid en pijnlijk aanvoelen en kan uitstralende pijn geven naar het hoofd of de nek. Daarnaast kunnen de kauwspieren vergroot worden (hypertroof) waardoor de kaakhoek meer vierkant wordt. Dit kan een ‘hard’ uiterlijk veroorzaken.

Wat is er aan te doen?


Mensen die tandenknarsen hebben baat bij een behandeling met Botox.
Door met Botox de kauwspier te behandelen zal de basale spanning en overactiviteit afnemen. De spieren komen tot rust en de klachten zullen in een paar weken afnemen Daarnaast zal een vergrote kauwspier in omvang afnemen waardoor een zachter uiterlijk ontstaat. Afhankelijk van de dikte en de ernst van de klachten zal mogelijk vaker met Botox behandeld moeten worden voor een zo goed mogelijk resultaat. In enkele gevallen is het nodig om nog meer spieren te behandelen die bij het kauwen betrokken zijn. Dit zullen voornamelijk de spieren in de slaap regio zijn (m. temporalis). Een alternatief is de behandeling met een anti-bruxisme splint. Dit is een hard plaatje dat bij de boventanden gedragen wordt. Tijdens het consult zal gekeken worden wat voor u de beste optie is.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?


Na het eerste gesprek en onderzoek wordt de strategie voor de behandeling gemaakt.

Wanneer er besloten is tot behandeling dan zullen wij zogenaamde ‘trigger points’ identificeren. Deze ‘trigger points’ zijn gevoelig wanneer daar op gedrukt wordt en zullen een oorzaak van uw spierspanning gerelateerde probleem vormen.

Vervolgens neemt u plaats in de behandelstoel en wordt het te behandelen gebied ontsmet en van eventuele make up ontdaan. U zult meerdere injecties krijgen in de kauwspieren waarbij de voorkeurslocatie de ‘trigger points’ zijn.

Is de behandeling pijnlijk?


Een behandeling met Botox is vrijwel pijnloos. Er wordt geïnjecteerd met een fijne naald dus het ongemak zal minimaal zijn. Wanneer u dit wenst kunt u met een crème verdoofd worden. Soms kan het inspuiten van de Botox een branderige sensatie geven wat als onplezierig omschreven kan worden maar niet ondragelijk.

Wat is het resultaat en hoe lang blijft het?


Het resultaat is dat de kauwspieren niet meer zo stevig kunnen aanspannen. Dit vermindert de activiteit en daarmee nemen de klachten af. Uw kauwspieren minder vermoeid aanvoelen en de tanden staan niet bloot aan beschadiging. Door de verminderde activiteit zullen de spieren in omvang zullen afnemen. U gezicht wordt slanker en minder hoekig. Het resultaat is merkbaar na 2 weken en na 6 weken optimaal. Voor een blijvend resultaat is het advies om eens per 12 weken de behandeling te herhalen. Uiteraard kunt u dit ook op geleide van de klachten doen.

Zijn er risico’s?


Aan een behandeling met Botox kleven vrijwel geen risico’s. Allergische reacties zijn zeer zeldzaam en ook de handeling van injecteren door gekwalificeerde artsen is vrijwel zonder risico’s. Er kan wat zwelling of er kunnen wat blauwe plekken op de plaats van injectie ontstaan. Deze verdwijnen vanzelf en zijn eenvoudig te maskeren.

Wat kost het?


De kauwspieren worden gerekend als meerdere regio’s en een behandeling kost minimaal 325 euro.

Na de behandeling


In principe kunt u na uw behandeling meteen uw dagelijkse bezigheden hervatten. Wel dient u met enkele zaken rekening te houden:
– Het behandelde gebied niet masseren;
– Voorkom teveel warmte aan het behandelde gebied zoals sauna, zonnebank, zon en intensief sporten totdat de eerste roodheid en zwelling zijn verdwenen. Douchen kan gewoon;
– U kunt het behandelde gebied koelen maar doe dit indirect, bijvoorbeeld ijs in een washandje.

De wetenschappelijke achtergrond van tandenknarsen (Bruxisme)


De spier die verantwoordelijk is voor het sluiten van de mond en het kauwen is de m. masseter (kauwspier, kruisje). Dit is een grote, sterke spier die bij regelmatige aanspanning door klemmen en knarsen (bruxisme) in omvang kan toenemen en een vierkant uiterlijk geven. Ook de m. temporalis (rondje) speelt een rol bij het kauwen en kan ook pijnlijk en vermoeid aanvoelen als gevolg van bruxisme. Er zijn verschillende punten waarop geïnjecteerd kan worden. De punten staan aangegeven op de afbeelding (afbeelding links). Het is echter mede de klinische blik van de arts die bepaald waar de spier het dikste is (buik van de spier) en aldaar te injecteren. Er zal u gevraagd worden om de spier regelmatig aan te spannen zodat ‘buiken’ van de spier geïdentificeerd kunnen worden om de Botox zo nauwkeurig mogelijk te deponeren. Ook zullen er zogenaamde ‘trigger points’ worden geïdentificeerd en alwaar wordt geïnjecteerd. Na een behandeling zal geëvalueerd worden of meerdere behandelingen nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Eventueel zal de m. temporalis ook behandeld worden mochten daar klachten blijven bestaan.

  • Richtlijn Injectables voor tandartsen en tandartsspecialisten, NVDFE versie september 2015
  • Kontis T, Lacombe V. Cosmetic injectable techniques: A text and video guide to neurotoxins and fillers. New York: Thieme; 2013. P 66-69

Vraagt u maar!


Wij vinden transparantie en duidelijkheid enorm belangrijk en u kunt ons altijd bellen of mailen met uw vraag. En tevens kunt u natuurlijk altijd een vrijblijvend consult aanvragen.

U kunt dit fomulier invullen, u kunt ons bellen of u kunt één van de partners benaderen waarmee wij samenwerken (zie hiernaast). Wij horen graag van u en helpen u zo snel mogelijk verder.

Praktijklocaties


JC Esthetiek is te vinden op de volgende locatie: Boermarkeweg 60, Straat 2A, 7824AA, Emmen. Verder worden behandelingen gegeven op de volgende locaties:

Emmen:
Schoonheidssalon Daanzinnig
Oringerbrink 13, 7812 JR Emmen
0591-61 57 40 / 06-54 38 61 20

Emmen:
HuidZorg Drenthe
Boermarkeweg 50-G, 7824 AA
0591-70 80 01

Hollandscheveld:
Schoonheidssalon La Belle Femme
Sellerstraat 14, 7913 AE
0528-34 47 74

Stadskanaal:
Schoonheidssalon Hair & More
Hoofdstraat 8, 9501 CL
0599-65 00 18

Vraagt u maar!


Wij vinden transparantie en duidelijkheid enorm belangrijk en u kunt ons altijd bellen of mailen met uw vraag. En tevens kunt u natuurlijk altijd een vrijblijvend consult aanvragen.

U kunt dit fomulier invullen, u kunt ons bellen of u kunt één van de partners benaderen waarmee wij samenwerken (zie hiernaast). Wij horen graag van u en helpen u zo snel mogelijk verder.

Praktijklocaties


JC Esthetiek is te vinden op de volgende locatie: Scheperziekenhuis Emmen: Boermarkeweg 60, Straat 2A, 7824AA, Emmen.
Verder worden behandelingen gegeven op de volgende locaties:

Emmen:
Schoonheidssalon Daanzinnig
Oringerbrink 13, 7812 JR Emmen
0591-61 57 40 / 06-54 38 61 20

Emmen:
HuidZorg Drenthe
Boermarkeweg 50-G, 7824 AA
0591-70 80 01

Hollandscheveld:
Schoonheidssalon La Belle Femme
Sellerstraat 14, 7913 AE
0528-34 47 74

Stadskanaal:
Schoonheidssalon Hair & More
Hoofdstraat 8, 9501 CL
0599-65 00 18